Slide background

Πολιτική Ποιότητας

Δήλωση Πολιτικής Ποιότητας

Η Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ), σε συνεργασία με τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του Πολυτεχνείου Κρήτης και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος, έχει εναρμονίσει την πολιτική ποιότητας του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΠΠΣ), με την πολιτική ποιότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Αποστολή της Σχολής ΜΠΔ, είναι η προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας των συστημάτων παραγωγής, των συστημάτων αποφάσεων και της οργάνωσης και διοίκησης σύνθετων τεχνοοικονομικών συστημάτων και η προετοιμασία, μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας, μηχανικών με ικανότητες και δεξιότητες αναγκαίες για το σχεδιασμό συστημάτων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών. Επιπρόσθετα, στόχος της Σχολής είναι η καλλιέργεια στους αποφοίτους της, ικανοτήτων που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης τους.

Το πρόγραμμα σπουδών, οι ερευνητικές δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα των μελών της Σχολής, είναι προσανατολισμένα στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τόσο των αποφοίτων, όσο και της κοινωνίας, και προσαρμόζονται συνεχώς στις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, υιοθετώντας μια διεπιστημονική προσέγγιση που συνδυάζει γνώσεις θετικών επιστημών, επιστημών μηχανικού, και διοικητικών επιστημών. Η Σχολή, στην προσπάθειά της να πληροί τους βασικούς στόχους της, παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις τόσο στο χώρο της επιστήμης και τεχνολογίας, όσο και της εκπαίδευσης, αλλά και της αγοράς εργασίας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων της, προβαίνοντας με ομαλό τρόπο στις κατάλληλες αναπροσαρμογές των επιμέρους στόχων της.

Στρατηγικοί στόχοι της Σχολής είναι:

  • Η παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, μέσω μιας φοιτητοκεντρικής προσέγγισης, που προσαρμόζεται δυναμικά στις εξελίξεις στα πεδία σχετικά με το αντικείμενο της Σχολής.
  • Η παραγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου και η προώθηση της αριστείας και η ενίσχυση της σύνδεσης της διδασκαλίας με την έρευνα.
  • Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού για την κάλυψη των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λειτουργικών αναγκών της Σχολής.
  • Η ενίσχυση της εξωστρέφειας, μέσω της  σύνδεσης με την τοπική κοινωνία, την αγορά εργασίας και τους αποφοίτους της Σχολής, καθώς και μέσω της ανάπτυξης συνεργασιών με εθνικούς και διεθνείς επιστημονικούς φορείς, αλλά και με ερευνητικά ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

Στο πλαίσιο της αποστολής της και με γνώμονα την επίτευξη των παραπάνω στρατηγικών της στόχων, η Σχολή εφαρμόζει διάφορες δράσεις και διαδικασίες. Συγκεκριμένα αυτές αφορούν:

  1. Τη συνεχή παρακολούθηση της οργάνωσης και υλοποίησης του προγράμματος σπουδών και την περιοδική αναμόρφωσή του ώστε να ανταποκρίνεται στις εξελίξεις των πεδίων που θεραπεύει η Σχολή. Για το σκοπό αυτή έχει συσταθεί Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών, στην οποία συμμετέχουν τρία μέλη ΔΕΠ της Σχολής και εκπρόσωπος των προπτυχιακών φοιτητών.
  2. Την ενίσχυση της σύνδεσης διδασκαλίας και έρευνας, δίνοντας έμφαση στη διπλωματική εργασία, τα εργαστηριακά μαθήματα και της συμμετοχής των φοιτητών σε ερευνητικές ομάδες και εκδηλώσεις.
  3. Τη συστηματική καταγραφή, τυποποίηση και εξειδίκευση των μαθησιακών στόχων και αποτελεσμάτων του ΠΠΣ, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα περιγράμματα των μαθημάτων.
  4. Την ετήσια αξιολόγηση του ΠΠΣ (μαθημάτων και διδασκόντων), η οποία υλοποιείται από την Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜΕΑ) της Σχολής, σε συνεργασία με τη ΜΟΔΙΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης. Αναφορές των στατιστικών αποτελεσμάτων των αξιολογήσεων κάθε έτους αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Σχολής.
  5. Την ευρεία χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποστήριξη του διδακτικού έργου και των λειτουργικών διαδικασιών της Σχολής (eClass, ηλεκτρονικό φοιτητολόγιο, πλατφόρμα περιγραμμάτων).
  6. Την ενεργή υποστήριξη των φοιτητών σε θέματα πρακτικής άσκησης και συμμετοχής στο πρόγραμμα ERASMUS. Για το σκοπό αυτό έχουν συσταθεί αντίστοιχες ειδικές επιτροπές (Επιτροπή Θερινής Απασχόλησης & Πρακτικής Άσκησης, Επιτροπή ERASMUS+).
  7. Την περιοδική οργάνωση ειδικών ημερίδων και ενημερωτικών εκδηλώσεων, με σκοπό την προβολή της Σχολής και την ενίσχυση της σύνδεσής της με επαγγελματικούς φορείς και τους αποφοίτους.

Οι διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας της Σχολής ΜΠΔ υπόκεινται σε περιοδική επιθεώρηση, η οποία πραγματοποιείται από την ΟΜΕΑ σε συνεργασία με την ΜΟΔΙΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Διαβάστε στη συνέχεια:
Εξωτερική Αξιολόγηση

© Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης  Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International Licence