Slide background

SINGLE_NEW

Νέα και Ανακοινώσεις

Συνάντηση εργασίας και ανοικτή εκδήλωση στo πλαίσιo του ερευνητικού έργου ROBINSON

Έξυπνη ενσωμάτωση τοπικών πηγών ενέργειας για ενεργειακό εφοδιασμό βιομηχανοποιημένων νησιών

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, με την ερευνητική ομάδα indigo (Industrial and Digital Innovations Research Group) και με επιστημονικά υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Γιώργο Αραμπατζή της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, διοργανώνει την 4η τακτική συνάντηση του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου ROBINSON, από τις 19 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2022, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου - ΚΑΜ στα Χανιά.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 15:10, έχει προγραμματιστεί ανοιχτή υβριδική εκδήλωση με τίτλο Η πορεία προς την απανθρακοποίηση των νησιών: Ευρωπαϊκές προοπτικές και πρωτοβουλίες, με τη συμμετοχή της γραμματείας της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά (Clean Energy for EU Islands Secretariat), του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), του Πολυτεχνείο Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης και οργανισμών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νικόλαος Καλογερής, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα ενεργειακής πολιτικής. Η πρόσβαση στην εκδήλωση είναι δυνατή μέσω του συνδέσμου:

Το έργο ROBINSON χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020, με τη συμμετοχή 18 ερευνητικών κέντρων, βιομηχανιών και οργανισμών από 10 χώρες. Συντονίζεται από το European Turbine Network με έδρα το Βέλγιο και από την Ελλάδα συμμετέχουν το Πολυτεχνείο Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός αποκεντρωμένου συστήματος παραγωγής ενέργειας προσαρμοσμένου σε νησιά με βιομηχανικές δραστηριότητες, με την εκμετάλλευση όλων των τοπικά διαθέσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας στην απανθρακοποίηση των ευρωπαϊκών νησιών μέσω της σταδιακής απεξάρτησής τους από τα ορυκτά καύσιμα. Με τη βοήθεια ενός καινοτόμου Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας (EMS) βασισμένο σε αρχές Ψηφιακών Διδύμων (Digital Twins), το ROBINSON συνδυάζει υπάρχουσες και νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, προωθώντας ταυτόχρονα τις πρακτικές κυκλικής οικονομίας όπως η βιομηχανική συμβίωση.

Το ενεργειακό σύστημα και το EMS θα εγκατασταθεί στο νησί Eigerøy της Νορβηγίας, ενώ στo πλαίσιo του έργου, θα αναπτυχθούν μελέτες αναπαραγωγής σε δύο Ευρωπαϊκά νησιά, Κρήτη και Western Isles της Σκωτίας. Στην Κρήτη, η ολοκληρωμένη λύση του ROBINSON θα μελετηθεί σε επίπεδο ανάπτυξης μελέτης αναπαραγωγής (Replication Study) στην περιοχή Κισσάμου Χανίων, με κέντρο την εμβληματική βιομηχανία παραγωγής παξιμαδιών το Μάννα της Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες:

© Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης  Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International Licence