Slide background

SINGLE_NEW

Νέα και Ανακοινώσεις

Βραβείο "Χρήστος Τσούμας" στον καθηγητή – ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη

Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου απονέμει το Βραβείο Εξαίρετης Έρευνας "Χρήστος Τσούμας" στον καθηγητή – ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη

Η επιτροπή αξιολόγησης και επιλογής για την απονομή του βραβείου εξαίρετης έρευνας Χρήστος Τσούμας, που συγκροτήθηκε κατά την υπ. αρ. 512/27- 04-2021 συνεδρίαση της ΔΕ του ΕΑΠ συνεδρίασε στις 30/08/2020 με μοναδικό θέμα την αξιολόγηση και επιλογή για την απονομή του βραβείου εξαίρετης έρευνας Χρήστος Τσούμας.Η Επιτροπή επισημαίνει ότι σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΔΕ του ΕΑΠ, στόχος του ανωτέρω ετήσιου βραβείου είναι η αναγνώριση της επιστημονικής συμβολής ερευνητών, στην πρόοδο της επιστημονικής γνώσης στον τομέα της Χρηματοοικονομικής, της Τραπεζικής Οικονομικής, της Εφαρμοσμένης Οικονομικής, και των Οικονομετρικών Μεθόδων και Εφαρμογών.

Ο Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, από το 2009 είναι μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ, στη θεματική ενότητα ΔΕΟ31 - Χρηματοοικονομική Διοίκηση. Από το 2012 είναι Distinguished Research Professor στο Audencia Business School (Γαλλία), και κατέχει τον τίτλο του Senior Academician στις Royal Academy of Economic and Financial Sciences of Spain και Royal European Academy of Doctors. - Ο κ. Ζοπουνίδης έχει ένα πλούσιο και πολύπλευρο ερευνητικό έργο που καλύπτει θέματα χρηματοοικονομικής διοίκησης, χρηματοοικονομικής μηχανικής και λήψης αποφάσεων. Ειδικότερα, το δημοσιευμένο έργο του αναλύεται ως εξής:

285 εργασίες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους, από τις οποίες οι 58 κατά την τελευταία πενταετία.

112 βιβλία και συλλογικοί τόμοι σε διεθνείς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, από τα οποία τα 32 κατά την τελευταία πενταετία.

Επιμέλεια 41 ειδικών τευχών σε επιστημονικά περιοδικά, από τις οποίες οι 7 κατά την τελευταία πενταετία.

139 εργασίες σε συλλογικούς τόμους, εγκυκλοπαίδειες και πρακτικά συνεδρίων, από τις οποίες οι 5 κατά την τελευταία πενταετία.

Ο κ. Ζοπουνίδης είναι διεθνώς ένας ιδιαίτερα αναγνωρισμένος ερευνητής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις βιβλιομετρικές βάσεις ISI Web of Science και Scopus έχει περισσότερες από 3800 και 5400 ετεροαναφορές, αντίστοιχα (h index = 36 και 40, αντίστοιχα), ενώ στη βάση του Google Scholar καταγράφονται περισσότερες από 19196 αναφορές στο έργο του (h-index = 74). Επιπλέον, ο κ. Ζοπουνίδης είναι υπεύθυνος έκδοσης (editor in chief) των επιστημονικών περιοδικών:

International Journal of Multicriteria Decision Making,

International Journal of Financial Engineering and Risk Management (Inderscience),

Discover Analytics (Springer) και

Operational Research: An International Journal (Springer),

ενώ συμμετέχει στην εκδοτική επιτροπή πλήθους άλλων επιστημονικών περιοδικών, όπως:

European Journal of Operational Research (Elsevier),

EURO Journal on Decision Processes (Elsevier),

International Transactions in Operational Research (Wiley),

Optimization Letters (Springer), Operational Research (Springer),

Journal of Banking and Financial Technology (Springer),

International Journal of Banking, Accounting and Finance (Inderscience).

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης έχει λάβει πλήθος βραβείων από διεθνείς επιστημονικές ενώσεις, καθώς και ιδρύματα και φορείς της ημεδαπής. Ενδεικτικά αναφέρονται το MOISIL Gold Medal and Diploma απότο MOISIL International Foundation (1996), το Χρυσό Μετάλλιο της Ελληνικής Εταιρείας Επιχειρησιακών Ερευνών (2009), και το MCDM Edgeworth-Pareto Award της International MCDMSociety (2013) ενώ έχει αναγορευτεί Επίτιμος Διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2019) και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (2019), κατέχει τον τίτλο του Επίτιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (2019) και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (2021).

Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο Καθηγητής Κωσταντίνος Ζοπουνίδης διαθέτει πλούσιο ποσοτικά και ποιοτικά επιστημονικό έργο, ιδιαίτερα κατά την τελευταία πενταετία, καθώς και πολύπλευρη ερευνητική δραστηριότητα στα πεδία της χρηματοοικονομικής επιστήμης και της επιστήμης των αποφάσεων, με ευρεία διεθνή αναγνώριση του έργου του, και ως εκ τούτου. ομόφωνα αποφάσισε να του απονεμηθεί το Βραβείο εξαίρετης έρευνας Χρήστος Τσούμας.

© Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης  Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International Licence