Slide background

SINGLE_NEW

Νέα και Ανακοινώσεις

17o Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενέργειας: Το Μέλλον των Παγκόσμιων Ενεργειακών Συστημάτων

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Συνεδρίου, το οποίο συνδιοργάνωσε η Ελληνική και η Διεθνής Εταιρία Ενεργειακής Οικονομίας και διεξήχθη από τις 21 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στο The American College of Greece. Με φυσική παρουσία 400 και άνω συμμετεχόντων, διεξαγωγή 17 πάνελ συζητήσεων και παρουσιάσεις 178 ακαδημαϊκών άρθρων, το συνέδριο φιλοξένησε ένα διεθνές κοινό, αποτελούμενο από σημαίνουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της βιομηχανίας, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας που δραστηριοποιούνται στο διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό γίγνεσθαι και λειτούργησε ως πλατφόρμα ανοιχτού διαλόγου και βαθιάς κατανόησης της νέας παγκόσμιας ενεργειακής πραγματικότητας.

Η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση ως απότοκο των γεωπολιτικών εξελίξεων, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια της μετάβασης του ενεργειακού συστήματος, ο ρόλος νέων επιχειρηματικών μοντέλων για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών, η ανάδειξη εναλλακτικών καυσίμων φιλικών προς το περιβάλλον όπως το υδρογόνο, η απανθρακοποίηση τομέων με αυξημένη δυσκολία μείωσης εκπομπών ρύπων όπως οι μεταφορές και η βιομηχανία, η μοντελοποίηση ενεργειακών συστημάτων, η χρησιμοποίηση δημοσιονομικών εργαλείων κατάλληλων για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και τη γενικότερη εξισορρόπηση του ενεργειακού συστήματος, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του συνεδρίου.

Βασικό συμπέρασμα των εργασιών του Συνεδρίου αποτελεί το γεγονός πως η ενεργειακή κρίση είναι ευκαιρία και όχι τροχοπέδη για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ενώ η ενεργειακή μετάβαση είναι η απάντηση στις προκλήσεις της σημερινής ενεργειακής πραγματικότητας. Τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία με την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου θα δώσουν τα απαραίτητα εφόδια για την επόμενη μέρα της ενέργειας και της επιτάχυνσης των επενδύσεων. Ο μετασχηματισμός των ενεργειακών συστημάτων είναι απαραίτητος προς την κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας και της ενίσχυσης της ασφάλειας εφοδιασμού, με τις ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας, την αποθήκευση ενέργειας και τα πράσινα εναλλακτικά καύσιμα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία του μετασχηματισμού αυτού.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου και με φόντο τον ιστορικό βράχο της Ακρόπολης, πραγματοποιήθηκε η βράβευση του καθ. Αθανάσιου Δαγούμα, προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ως αναγνώριση της μακροχρόνιας συνεισφοράς του προς έναν ανταγωνιστικό ελληνικό ενεργειακό τομέα, καθώς και η βράβευση της HELLENiQ ENERGY, της νέας εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου ΕΛΠΕ, ως αναγνώριση της βούλησης της εταιρείας να εξελίξει τις βασικές επιχειρηματικές της δραστηριότητες προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας, και προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Επιπλέον, οι σύνεδροι από κάθε γωνιά της γης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της Ελλάδας μέσω διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως η ιστορική ξενάγηση στο λόφο και το μουσείο της Ακρόπολης και η περιήγηση στην έκθεση ζωγραφικής με αμιγώς ενεργειακή θεματική, με έργα που φιλοτέχνησε ο αναγνωρισμένος ζωγράφος Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος αποκλειστικά για το Συνέδριο.

Το Συνέδριο διεξήχθη υπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Εξωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης με το Εργαστήριο Βιομηχανικών, Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Συστημάτων και τον καθηγητή Σπύρο Παπαευθυμίου συμμετείχε ενεργά ως ακαδημαϊκός εταίρος στη διοργάνωση του συνεδρίου.

© Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης  Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International Licence