Slide background

Ειδικότητα: Βιομηχανική Καινοτομία σε Αυτόνομα Τεχνολογικά Συστήματα.

Σύντομο Βιογραφικό: Ο Διομήδης Κατζουράκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης (2023). Πήρε Διδακτορικό Δίπλωμα σχετικά με την Δυναμική και τον Έλεγχο του Οχήματος (Vehicle Dynamics and Control) το 2012, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης σε Ηλεκτρονικά/Ενσωματωμένα συστήματα αυτοκινήτου (Automotive Embedded Systems) το 2008 και Δίπλωμα Ηλεκτρονικού Μηχανικού το 2006. Μεταξύ 2019 και 2023 επιτέλεσε Προϊστάμενος Μηχανικής Συστημάτων για Έλεγχο Κίνησης και Δυναμική Οχημάτων (Systems Engineering Manager on Motion Control and Vehicle Dynamics) στην Waymo (πρώην έργο Google Car Project) στο Mountain View, Καλιφόρνια, ΗΠΑ. Εκεί ήταν τεχνικός επικεφαλής και προϊστάμενος της ομάδας μηχανικών συστημάτων ελέγχου κίνησης και δυναμικής οχημάτων για τις επιχειρήσεις αυτόνομης οδήγησης (ride hailing) όσο και για τη μεταφορά φορτίων (trucking). Το βασικό αποτέλεσμα της εργασίας είναι η επίτευξη στόχων ασφάλειας και προϊόντος (συμπεριλαμβανομένης της άνεσης των επιβατών) που μπορούν να ποσοτικοποιηθούν μέσω απτών μετρήσεων. Οι ευθύνες ως τεχνικός επικεφαλής-προϊστάμενος περιλαμβάνουν τη δημιουργία και την παρακολούθηση βραχυπρόθεσμων στόχων και μακροπρόθεσμων στόχων και καθιέρωση του συνολικού οράματος της ομάδας και των αξόνων ανάπτυξής της όσον αφορά την τεχνολογία, τις δεξιότητες και την προσωπική ανάπτυξη των μελών της ομάδας. Μεταξύ 2015 και 2019, εργάστηκε στην Μηχανική Συστημάτων Ελέγχου, Ομάδα Ειδικών Έργων, Αυτόνομες Τεχνολογίες (Control System Engineering, Special Projects Group, Autonomous technologies) στην Apple Inc. Κουπερτίνο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ. Εκεί σχεδίασε και ηγήθηκε της ανάπτυξης διαφόρων συστημάτων δυναμικού ελέγχου. Μεταξύ 2012 και 2015 εργάστηκε ως CAE Active Safety Assignment Leader στην Volvo Car Corporation στο Γκέτεμποργκ, Σουηδίας. Εκεί ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη και την πιστοποίηση συστημάτων ελέγχου πλαισίου (σύστημα διεύθυνσης, πέδηση, πρόωσης) χρησιμοποιώντας μεθόδους CAE, διευκολύνοντας την παραγωγή μαθηματικά βελτιστοποιημένων αυτοκινήτων απευθείας από τη σχεδίαση έως τα πρωτότυπα οχημάτων δοκιμής εργαλείων. Εργάστηκε επίσης ως CAE Vehicle Dynamics Engineer κυρίως με το EPAS (ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης) και τις σχετικές λειτουργίες του (διατήρηση λωρίδας-υποβοήθηση κ.λπ.). Μεταξύ 2003 - 2012 είχε ποικίλη ερευνητική και διδακτική εμπειρία γύρω από τη δυναμική των οχημάτων, τη θεωρία εφαρμοσμένου ελέγχου και ελέγχου και τη σχεδίαση μηχατρονικών συστημάτων μεταξύ Ελλάδας, Ολλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι τεχνικός εμπειρογνώμονας (technical expert) σε θέματα δυναμικής οχημάτων (vehicle dynamics), συστημάτων ελέγχου πλαισίου (φρένα, σύστημα διεύθυνσης και μετάδοσης κίνησης) και έλεγχο κίνησης (motion control) σε χειροκίνητα και ημιαυτόνομα/αυτόνομα αυτοκίνητα. Έχει περισσότερα από 16 δημοσιευμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (patents) όπως επίσης περισσότερες από 20 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά.

Εκπαίδευση: 2008-2012, Διδακτορικό δίπλωμα ειδίκευσης σε “Driver Steering Support Interface Near the Vehicle’s Handling Limits” στο Intelligent Automotive Systems (IAS) και Biomechanical Engineering (BME), Mechanical, Maritimes and Materials Engineering (3mE), Technical University of Delft (TUDelft). 2006-2008 στα Ηλεκτρονικά: “Scaled Test Bed for Automotive Experiments: Evaluation of Electronic Stability Control Schemes.” στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ), Πολυτεχνείο Κρήτης (TUC), στο Εργαστήριο Μικροεπεξεργαστών και Υλικού. 2001-2006, Δίπλωμα Ηλεκτρονικού Μηχανικού (B.Sc.-M.Sc., 5-ετές πρόγραμμα) “Αυτόνομη Καθοδήγηση Οχημάτων” στο Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (CEID), στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε καινοτόμα αυτόνομα οχήματα/συστήματα. από την αρχιτεκτονική/σχεδιασμό του συστήματος, στη δυναμική ανάλυση και έλεγχο, στην ανάπτυξη, στην επαλήθευση και την επικύρωση.

Τομέας: Συστημάτων Παραγωγής.

Εργαστήριο: Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής

Διδασκαλία: Σχεδιασμού Μηχατρονικής (ηλεκτρονικής), Ηλεκτρονικά Ισχύος.

Προσωπική Ιστοσελίδα:

Επικοινωνία

  • τηλέφωνο: 2821037247
  • ηλεκτρονική διεύθυνση: dkatzourakis<στο>tuc.gr
  • ταχυδρομική διεύθυνση: Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πολυτεχνειούπολη, 73100, Χανιά
  • γραφείο: Δ4.009
  • ώρες συνεργασίας: Τρίτη – Πέμπτη 08:00 - 11:00
© Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης  Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International Licence