Το διδακτικό και ερευνητικό έργο της Σχολής υποστηρίζεται από 16 εργαστήρια, τα οποία έχουν ενταχθεί τους τέσσερις τομείς της Σχολής. Παρακάτω δίνονται σύντομες πληροφορίες για τις δραστηριότητες και τα επιστημονικά αντικείμενα που καλύπτουν τα εργαστήρια.
Το εργαστήριο εξυπηρετεί εκπαιδευτικές ανάγκες και ερευνητικές δραστηριότητες στα γνωστικά αντικείμενα των ευέλικτων συστημάτων παραγωγής (flexible manufacturing), τεχνολογίας της παραγωγής και παραγωγής με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επιπλέον, το εργαστήριο υποστηρίζει την ομάδα FSTUC (Formula Students), η οποία ασχολείται με το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου υψηλών επιδόσεων.
Διευθυντής: Καθηγητής Β. Κουϊκόγλου
Κτήριο: Δ4.111
Το Εργαστήριο Βιομηχανικών, Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Συστημάτων παρέχει εκπαίδευση και διεξάγει έρευνα στο γνωστικό αντικείμενο του αυτομάτου ελέγχου και της ανάπτυξης καινοτόμων υλικών, συστημάτων και τεχνολογιών για περιβαλλοντικές και ενεργειακές εφαρμογές. Ενδεικτικά το εργαστήριο δραστηριοποιείται στις ακόλουθες επιστημονικές περιοχές: διαγνωστική βλαβών σε βιομηχανικά συστήματα, συστήματα ελέγχου εξοικονόμηση ενέργειας σε κτήρια (BEMS), αειφορική διαχείριση υδατικών πόρων, μελέτη και ανάπτυξη προηγμένων υλικών, τεχνολογίες εκμετάλλευσης συμβατικών/εναλλακτικών καυσίμων, ανάπτυξη καταλυτικών συστημάτων περιβαλλοντικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος, παραγωγή χημικών προϊόντων/καυσίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αέρια ρύπανση, ευφυής ενεργειακή διαχείριση λιμένων και αεροδρομίων, ανάλυση κύκλου ζωής, μελέτη προηγμένων ηλιακών συλλεκτών/ φωτοβολταϊκών στοιχείων.
Διευθυντής: Καθηγητής Σ. Παπαευθυμίου
Κτήριο: Δ5.103
Το εργαστήριο εξυπηρετεί εκπαιδευτικές ανάγκες και ερευνητικές δραστηριότητες σε θέματα τεχνολογιών παραγωγής και ειδικότερα εργαλειομηχανών, κατεργασιών και συγκολλήσεων. Υποστηρίζει την κατασκευή πειραματικών διατάξεων και πρωτοτύπων. Επιπλέον, το εργαστήριο υποστηρίζει την ομάδα TUCer, η οποία σχεδιάζει, κατασκευάζει και αγωνίζεται με πρωτότυπα ηλεκτρικά οχήματα χαμηλής κατανάλωσης και μηδενικών ρύπων.
Διευθυντής: Καθηγητής Ν. Τσουρβελούδης
Κτήριο: Γ1
Το Εργαστήριο εξυπηρετεί εκπαιδευτικές ανάγκες και ερευνητικές δραστηριότητες στα γνωστικά αντικείμενα των ρομποτικών συστημάτων, κινηματικής, χρήσης συστημάτων όρασης, αισθητήρων και άλλων περιφερειακών, στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων ρομποτικών εφαρμογών και συστημάτων, αυτοκινούμενων ρομπότ, μη επανδρωμένων οχημάτων, αυτόνομης πλοήγησης και προσομοίωσης ρομποτικών συστημάτων. Επιπλέον, το εργαστήριο υποστηρίζει την ομάδα TUCer, η οποία σχεδιάζει, κατασκευάζει και αγωνίζεται με πρωτότυπα ηλεκτρικά οχήματα χαμηλής κατανάλωσης και μηδενικών ρύπων.
Διευθυντής: Καθηγητής Ν. Τσουρβελούδης
Κτήριο: Δ4.110
Το εργαστήριο καλύπτει τις ανάγκες εκπαίδευσης και έρευνας σε Προσομοίωσης (m3) θέματα προχωρημένων θεμάτων τεχνολογιών παραγωγής και ιδιαίτερα τεχνολογίες μικροκατεργασιών. Επιπροσθέτως το Μ3 υποστηρίζει κατασκευαστικά αντικείμενα του Μηχανολόγου Μηχανικού, όπως τα Στοιχεία Μηχανών. Τα αντικείμενα στα οποία δραστηριοποιείται ερευνητικά είναι: Μικροτεχνολογίες, CAD/CAM/CAE, Τρισδιάστατη Μοντελοποίηση και Πεπερασμένα Στοιχεία σε θέματα Τεχνολογιών Παραγωγής, Αντίστροφη Μηχανική, Θέματα Εμβιομηχανικής και Νανοτεχνολογίας.
Διευθυντής: Καθηγητής Α. Αντωνιάδης
Κτήριο: Ε4.026
Το εργαστήριο καλύπτει εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στο αντικείμενο των στροβιλομηχανών και της ρευστομηχανικής, εστιάζοντας στα επιστημονικά πεδία της Υπολογιστικής Ρευστοδυναμικής, του Βέλτιστου Σχεδιασμού Συνιστωσών Στροβιλομηχανών, καθώς και το βέλτιστο σχεδιασμό διατάξεων, διεργασιών και συστημάτων που σχετίζονται με μεταφορά μάζας και θερμότητας.
Διευθυντής: Καθηγητής Ι. Νικολός
Κτήριο: Γ3.0.17
Το εργαστήριο στηρίζει εκπαιδευτικές ανάγκες και ερευνητικές δραστηριότητες σχετικές με το σχεδιασμό προϊόντων με τη χρήση Η/Υ. Διαθέτει επίσης εξοπλισμό και τεχνογνωσία για την ταχεία προτυποποίηση (τρισδιάστατη εκτύπωση) και την αποτύπωση της γεωμετρικής μορφής αντικειμένων, στοιχείων μηχανών, εκθεμάτων πολιτισμικού ενδιαφέροντος και κατασκευών.
Διευθυντής: Καθηγητής Γ. Σταυρουλάκης
Κτήριο: Γ3.1.18
Το εργαστήριο εξυπηρετεί εκπαιδευτικές ανάγκες και ερευνητικές δραστηριότητες σχετικές με ανάλυση δεδομένων, πρόβλεψη, μάρκετινγκ και συστήματα ποιότητας.
Διευθυντής: Καθηγητής Κ. Ζοπουνίδης
Κτήριο: Δ5.007
Εξυπηρετεί εκπαιδευτικές ανάγκες και ερευνητικές δραστηριότητες σχετικές με τη μέτρηση εργασιακών μεταβλητών, όπως θόρυβος, φωτισμός και θερμοκρασιακό περιβάλλον, τον ανθρωπομετρικό σχεδιασμό εργασιακών χώρων, την προσομοίωση εργασιακών δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Διευθυντής: Καθηγητής Θ. Κοντογιάννης
Κτήριο: Δ4.015
Εξυπηρετεί εκπαιδευτικές ανάγκες και ερευνητικές δραστηριότητες σχετικές με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και πληροφοριακών συστημάτων στη διοίκηση, εφοδιαστική (logistics), εκπαίδευση από απόσταση, διοικητικό επανασχεδιασμό και τη διοίκηση ολικής ποιότητας.
Διευθυντής: Καθηγητής Σ. Τσαφαράκης
Κτήριο: Δ5.014
Το εργαστήριο εξυπηρετεί εκπαιδευτικές ανάγκες και ερευνητικές δραστηριότητες σχετικές με θέματα χρηματοοικονομικής ανάλυσης, προγραμματισμού επενδύσεων, καθώς και την ανάπτυξη υποδομής σε μελέτες χρηματιστηριακών αποφάσεων, βιωσιμότητας επιχειρήσεων, οικονομοτεχνικές μελέτες και γενικά μελέτες διαχείρισης χρηματοοικονομικών κινδύνων.
Διευθυντής: Καθηγητής Κ. Ζοπουνίδης
Κτήριο: Δ5.007
Το εργαστήριο εξυπηρετεί εκπαιδευτικές ανάγκες και ερευνητικές δραστηριότητες στα γνωστικά αντικείμενα των δυναμικών συστημάτων, της προσομοίωσης, της βελτιστοποίησης και των τηλεματικών εφαρμογών.
Διευθυντής: Καθηγητής Ι. Παπαμιχαήλ
Κτήριο: Δ5.104
Το εργαστήριο ασχολείται με την ανάπτυξη και χρήση μεθόδων υπολογιστικής μηχανικής και βελτιστοποίησης, με έμφαση σε μη-λεία και μη-κυρτά προβλήματα καθώς και την αξιοποίηση της μηχανικής μάθησης σε εφαρμογές μηχανικού. Το εργαστήριο υποστηρίζει το στατικό και δυναμικό υπολογισμό υλικών και κατασκευών, το βέλτιστο σχεδιασμό, τον έλεγχο κατασκευών (ευφυείς κατασκευές) και τα προβλήματα ταυτοποίησης παραμέτρων. Επιπλέον αναπτύσσονται μέθοδοι πεπερασμένων και συνοριακών στοιχείων, βελτιστοποίησης, χαλαρού προγραμματισμού και συναφή πακέτα λογισμικού.
Διευθυντής: Καθηγητής Γ. Σταυρουλάκης
Κτήριο: Δ4.016
Το εργαστήριο εξυπηρετεί εκπαιδευτικές ανάγκες και ερευνητικές δραστηριότητες σχετικές με τα γνωστικά αντικείμενα της επιχειρησιακής έρευνας, των πληροφοριακών συστημάτων και των συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων, της πολυκριτήριας ανάλυσης αποφάσεων, του ηλεκτρονικού επιχειρείν, των συστημάτων πολλαπλών πρακτόρων και της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Διευθυντής: Καθηγητής Ι. Μαρινάκης
Κτήριο: Δ5.008
Το εργαστήριο εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στα γνωστικά αντικείμενα της επιστήμης υλικών, των φυσικο-χημικών διεργασιών, της φυσικής, και της χημείας, με έμφαση στη ανάπτυξη καινοτόμων υλικών και συστημάτων για ενεργειακές και περιβαλλοντικές εφαρμογές.
Διευθυντής: Καθηγητής Μ. Κονσολάκης
Κτήριο: Ε5.013
Το εργαστήριο με την σύγχρονη ηλεκτρονική υποδομή του, υποστηρίζει το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο της Σχολής σε τομείς των Μαθηματικών. Στόχος του η αποτελεσματική μετάδοση της γνώσης στους βασικούς τομείς των Μαθηματικών αλλά και η ουσιαστική προαγωγή της σε τομείς αιχμής των Εφαρμοσμένων και Υπολογιστικών Μαθηματικών (Applied & Computational Mathematics) και Επιστημονικών Υπολογισμών (Scientific Computing).
Διευθυντής: Καθηγητής Α. Δελής