Slide background

Το αντικείμενο του Μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης είναι διεπιστημονικό. Το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών συνδυάζει γνώσεις συστημάτων παραγωγής, επιχειρησιακής έρευνας, πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμοσμένης οικονομικής και διοικητικών επιστημών, αλλά και βασικές γνώσεις μαθηματικών, φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών.

Οι προπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης είναι πενταετείς, αντιστοιχούν σε 300 πιστωτικές μονάδες (ECTS) και οδηγούν στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών Integrated Master που ανήκει στο επίπεδο 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Οδηγοί σπουδών

2018-2019   |   2019-2020   |   2020-2021   |   2021-2022

2022-2023   |   2023-2024   |   2024-2025

Διάρθρωση προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών κάθε ακαδημαϊκού έτους κατανέμεται χρονικά σε δύο εξάμηνα. Τα μαθήματα που διδάσκονται στη Σχολή ΜΠΔ έχουν διάρκεια ενός (1) εξαμήνου, και περιλαμβάνουν:

  • Διδασκαλία
  • Φροντιστήρια
  • Εργαστήρια
  • Πρακτική άσκηση
  • Σεμινάρια
  • Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Τα μαθήματα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

α) Υποχρεωτικά μαθήματα: Μαθήματα των οποίων η επιτυχής ολοκλήρωση είναι απαραίτητη για τη λήψη πτυχίου.
β) Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα: Μαθήματα που οφείλει να επιλέξει ο φοιτητής βάσει συγκεκριμένων περιορισμών (π.χ. εξάμηνο, ομάδα).
γ) Μαθήματα επιλογής: Μαθήματα που έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο φοιτητής κατά τη διάρκεια των σπουδών του (π.χ. σεμινάρια, πρακτική άσκηση, πρόσθετα μαθήματα ξένων γλωσσών).

Οι μονάδες ECTS των μαθημάτων των κατηγοριών (α) και (β) προσμετρώνται στις απαιτούμενες πιστωτικές μονάδες για τη λήψη διπλώματος, ενώ τα μαθήματα της κατηγορίας (γ) αναγράφονται στο Παράρτημα Διπλώματος, αλλά δεν προσμετρώνται στις απαιτήσεις για τη λήψη διπλώματος.

Μαθησιακά αποτελέσματα

Τα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος σπουδών της Σχολής ΜΠΔ επικεντρώνονται στο σύνολο των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων που αφορούν τη δυναμική βέλτιστη λειτουργία και διοίκηση ενός οποιουδήποτε συστήματος παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής ΜΠΔ δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να:

  • σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να επιβλέπουν οποιοδήποτε σύστημα παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών,
  • κατανοούν την λειτουργία των διαφορετικών συστημάτων παραγωγής (τεχνολογίες παραγωγής, ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, τεχνολογίες πληροφορικής, ανθρώπινο δυναμικό κ.λπ.),
  • βελτιστοποιήσουν πολύπλοκα και δυναμικά συστήματα παραγωγής,
  • οργανώνουν και να διοικούν ένα σύστημα παραγωγής προϊόντων ή υπηρεσιών και
  • κατανοούν και να εκτιμούν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός συστήματος παραγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, για την επίτευξη των συγκεκριμένων μαθησιακών αποτελεσμάτων, τα μαθήματα κατηγοριοποιούνται στις ακόλουθες ομάδες:

  1. Μαθηματικών-Φυσικών επιστημών
  2. Ανθρωπιστικών επιστημών-ξένων γλωσσών
  3. Ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων
  4. Πληροφοριακών συστημάτων
  5. Συστημάτων παραγωγής
  6. Επιχειρησιακής έρευνας
  7. Οργάνωσης και διοίκησης

Επιπρόσθετα, τα μαθήματα εντάσσονται στις ακόλουθες ευρείες κατηγορίες:

  • Μαθήματα βασικών επιστημών και τεχνών: Πρόκειται για μαθήματα υποβάθρου φυσικών επιστημών και ξένων γλωσσών τα οποία διδάσκονται στα 4 πρώτα εξάμηνα και μαθήματα επιλογής από ανθρωπιστικές επιστήμες που προσφέρονται στα 5 πρώτα εξάμηνα.
  • Μαθήματα κορμού ειδικότητας: Τα μαθήματα καλύπτουν όλο το εύρος του γνωστικού αντικειμένου του ΜΠΔ και διδάσκονται από το 1ο έως και το 9ο εξάμηνο. Αφορούν τόσο υποχρεωτικά μαθήματα, όσο και κατ’επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα (3ο-9ο εξάμηνο) που ανήκουν στο σύνολο σχεδόν των παραπάνω ομάδων.
  • Μαθήματα εμβάθυνσης και εμπέδωσης: Τα μαθήματα προσφέρονται κυρίως στο 7ο-9ο εξάμηνο και καλύπτουν προχωρημένα θέματα στο αντικείμενο του ΜΠΔ, εστιάζοντας σε νέες ερευνητικές εξελίξεις, τεχνολογίες αιχμής και εξειδικευμένες προσεγγίσεις και μεθοδολογίες ανάλυσης-σχεδιασμού σύγχρονων τεχνοοικονομικών συστημάτων. Τα μαθήματα παρέχουν γνώσεις προχωρημένου επιπέδου, συνδυάζοντας την υψηλή θεωρητική κατάρτιση, με εφαρμοσμένη διδασκαλία μέσω εργαστηριακών ασκήσεων και εργασιών που βασίζονται στη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών και εξειδικευμένων εργαλείων λογισμικού που διαθέτει η Σχολή. Με τον τρόπο αυτό, οι φοιτητές εμβαθύνουν σε ειδικά ερευνητικά πεδία και θέματα του γνωστικού αντικειμένου του ΜΠΔ, τα οποία απαιτούν μια διεπιστημονική προσέγγιση και ταυτόχρονα ένα υψηλό επίπεδο γνώσεων

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των απαιτήσεων των μαθημάτων βασικών επιστημών και τεχνών, τα οποία προσφέρονται κυρίως στα δύο πρώτα έτη σπουδών, οι φοιτητές είναι σε θέση να κατανοήσουν τις θεμελιώδεις έννοιες και να χρησιμοποιούν τα κύρια εργαλεία και τεχνικές των θετικών επιστημών (μαθηματικά, φυσική, χημεία, πληροφορική). Η επιτυχής ολοκλήρωση των απαιτήσεων των μαθημάτων κορμού ειδικότητας, τα οποία σε γενικές γραμμές προσφέρονται κυρίως στο 3ο και 4ο έτος σπουδών, δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να επιβλέπουν οποιοδήποτε σύστημα παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, όντας σε θέση να κατανοούν τις τεχνολογίες παραγωγής, τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα και τα εργαλεία πληροφορικής που χρησιμοποιούνται, καθώς και την οργάνωση και διοίκηση της παραγωγής.

Με την επιτυχή παρακολούθηση και ολοκλήρωση των απαιτήσεων των μαθημάτων εμβάθυνσης και εμπέδωσης, τα οποία προσφέρονται κυρίως στα δύο τελευταία έτη σπουδών, οι φοιτητές είναι σε θέση να κατανοήσουν τις διαφορετικές πτυχές ενός πολύπλοκου και δυναμικού συστήματος παραγωγής, αναπτύσσοντας κριτική, αναλυτική και συνθετική σκέψη. Πρόσθετα μαθησιακά αποτελέσματα της συγκεκριμένης κατηγορίας μαθημάτων είναι οι γνώσεις για το χειρισμό σύνθετων διοικητικών και οργανωτικών προβλημάτων, αλλά και για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας και την εκτίμηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός συστήματος παραγωγής.

Τέλος, με την ολοκλήρωση των διπλωματικών εργασιών οι φοιτητές αποκτούν τη δυνατότητα διαχείρισης ενός μεγάλου συνόλου γνώσεων που έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, συνδυαστικής χρήσης εργαλείων και τεχνικών από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, αλλά και πρακτικής εφαρμογής τεχνικών της επιστήμης του ΜΠΔ σε πραγματικά προβλήματα συστημάτων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών. Πρόσθετα μαθησιακά αποτελέσματα των διπλωματικών εργασιών είναι η ικανότητα μιας ολιστικής προσέγγισης ενός συστήματος παραγωγής και η δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών.

Προϋποθέσεις για τη λήψη πτυχίου

Οι προϋποθέσεις για τη λήψη του διπλώματος είναι οι παρακάτω:

  1. Εγγραφή στη Σχολή και παρακολούθηση μαθημάτων τουλάχιστον για 10 εξάμηνα, εφόσον ο φοιτητής εγγράφεται κανονικά από το 1ο εξάμηνο σπουδών.
  2. Επιτυχής εξέταση όλων των υποχρεωτικών μαθημάτων κάθε εξαμήνου, καθώς και του ελάχιστου αριθμού μαθημάτων επιλογής από τις οριζόμενες κατά περίπτωση κατηγορίες μαθημάτων (ομάδες II, III, IV, V, VI, VII ή ομάδες Α, Β, Γ για τους παλαιότερους φοιτητές), όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα σπουδών.

Ο απαιτούμενος αριθμός μαθημάτων για τη λήψη διπλώματος προκύπτει από το πρόγραμμα σπουδών που ίσχυε το αντίστοιχο ακαδημαϊκό έτος εισαγωγής του φοιτητή, λαμβανομένων υπόψη και των επιπλέον μαθημάτων που προκύπτουν από αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών και περιλαμβάνονται στις ισχύουσες εκάστοτε μεταβατικές ρυθμίσεις που εγκρίνονται από τη Συνέλευση της Σχολής.

Για τον υπολογισμό του βαθμού του διπλώματος των φοιτητών λαμβάνονται υπόψη οι βαθμοί όλων των μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη διπλώματος, καθώς και ο βαθμός της διπλωματικής εργασίας. Ο βαθμός της διπλωματικής εργασίας συμμετέχει με ποσοστό 20% επί του συνολικού βαθμού. Το υπόλοιπο 80% του βαθμού του διπλώματος υπολογίζεται από τον κανονικοποιημένο σταθμισμένο μέσο όρο των βαθμών των μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη του διπλώματος.

Εάν ένας φοιτητής παρακολουθήσει επιτυχώς περισσότερα μαθήματα επιλογής από όσα απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου, τότε στο βαθμό πτυχίου του υπολογίζονται εκείνα τα μαθήματα επιλογής στα οποία έχει τη μεγαλύτερη βαθμολογία, δοθέντος ότι το σύνολο των μαθημάτων από τα οποία προκύπτει ο βαθμός πληροί τα ανωτέρω κριτήρια.

Η σειρά επιτυχίας αποφοίτησης καταρτίζεται κάθε Σεπτέμβριο, μετά τη 2η εξεταστική περίοδο, και περιλαμβάνει τους φοιτητές που απέκτησαν δίπλωμα είτε κατά το χειμερινό, είτε κατά το εαρινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, είτε αμέσως μετά την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Η ταξινόμηση γίνεται με βάση τον βαθμό διπλώματός τους, ανεξάρτητα από την ημερομηνία πρώτης εγγραφής τους. Οι σειρές επιτυχίας (ετήσια και αποφοίτησης) χρησιμοποιούνται για την απονομή υποτροφιών, τιμητικών διακρίσεων κ.λπ.

Διαβάστε στη συνέχεια: Υποψήφιοι Φοιτητές